Noord-Limburg

Tuinen en Tuinkunst tussen Rijn en Maas

 

Nu de Corana maatregelen onze planning voor afgelopen voorjaar overhoop heeft gegooid en ook deze zomer en komend najaar geplande evenementen ter discussie stellen zullen wij op zoek moeten naar gepaste andere vormen van tuinbeleving. Wij hebben waarschijnlijk allemaal, de afgelopen tijd, een belangrijk deel van onze vrijkomende tijd en energie in onze eigen tuin gestoken. Het zijn echter ook nog mogelijkheden om buiten de deur meer aan tuinbeleving te gaan doen.

Net over de grens in Duitsland / NRW is jaren geleden door diverse tuinliefhebbers een initiatief opgepakt om gezamenlijk de tuinen tussen Rijn en Maas te promoten.

Een vijftigtal tuinen, van openbare parken tot kasteelparken willen het grote publiek duidelijk maken dat hier Am NiederRhein vele mooie parken liggen die de moeite waard zijn om een keer bezocht te worden.

Ook enkele tuinen in Limburg behoren tot dit initiatief. Zoals de Kasteeltuinen in Arcen en enkele openbare parken in Sittard-Geleen. De meeste parken liggen echter in Noord-Rijn- Westfalen. Tussen Kleve (het meest noordelijk), Bonn (het meest zuidelijke) en Wuppertal (het meest oostelijk).

Waarbij de openbare parken enerzijds vrij toegankelijk en gratis zijn, zijn anderzijds de meeste parken bij kastelen en buitenplaatsen alleen met toegangsbewijs te bezoeken.

Veel van de tuinen (vooral de openbare) hebben een dusdanige aanplant dat ze nagenoeg het gehele jaar door een bezoek waard zijn. Daar waar ander tuinen meestal een specifieke aanplant hebben die hen onderscheiden van de andere en daardoor meestal een specifieke periode hebben waarin het de moeite waard is om bezocht te worden.

Voor meer informatie over deze tuinen verwijzen wij u graag naar de website van dit initiatief: www.strasse-der-gartenkunst.de

De site is wel in het Duits, bij Tourentipps vindt u ook documenten in PDF format in het Engels waarin uitstapjes naar enkele tuinen worden beschreven.

Ook is er bij Parks & Gärten een overzicht te vinden van alle aangesloten tuinen met ook een overzichtskaart met de ligging van de vele tuinen.