Noord-Limburg
bekijk online
Nieuwsbrief

12 maart 2020

Inleiding

De eerstvolgende activiteit van Groei & Bloei Midden-Limburg vindt plaats op donderdagavond 12 maart 2020.
Dhr Wim Paul houdt dan een lezing met als titel "De magie van tuinieren".
Hieronder treft u informatie over deze activiteit. 
Verder treft u in deze brief algenene informatie over groenactiviteiten en onze afdeling.  

12 maart 2020: De Magie van Tuinieren

Onze eerst volgende activiteit vindt, in tegenstelling tot wat u gewend bent, dit keer plaats op een donderdagavond. 
Onder de titel  "Magie van Tuinieren"  verzorgt dhr. Wim Paul op 12 maart een presentatie over energetisch tuinieren. Hierbij gaat het over vormgeving, sfeer, creativiteit en een filosofische benadering van tuinieren. Vanuit de praktijk wordt de tuin bekeken als spiegel voor het leven. 

Wat u hoort en ziet tijdens de lezing zal u vast op ideeën brengen die u in uw eigen tuin kan toepassen.

Wij begroeten u graag op deze boeiende lezing!

  • U hoeft zich niet aan te melden voor deze lezing
  • Entree voor leden is gratis, niet-leden betalen € 5,-.
  • Zoals gebruikelijk vindt in de pauze een loterij plaats waarbij passende prijzen te winnen zijn. Deze zijn beschikbaar gesteld door tuincentrum BijStox.

Lees meer over de lezing van Wim Paul

Terugblik op activiteiten

Na Groei & Bloeiactiviteiten plaatsen we zo mogelijk een korte samenvatting op de website. Foto's plaatsen we in het fotoalbum.
Als u hieraan een bijdrage wilt leveren houden we ons aanbevolen. Teksten en foto's kunt u mailen naar; info@Noord-Limburg.groei.nl.

Met verslagen en foto’s creëren we een archief met herinneringen en aandachtspunten voor het organiseren van nieuwe activiteiten. Foto’s worden vaak vrij willekeurig gemaakt. Als u er bezwaren tegen hebt dat er foto's, waarop u in beeld bent, worden gebruikt stellen we het op prijs als u dit aangeeft. Natuurlijk worden reeds gepubliceerde foto’s desgewenst direct verwijderd. 
Soms vinden er activiteiten plaats die dicht bij de groei & bloeier staan. Incidenteel zullen we ook deze opnemen in onze verslaglegging.  

=======================================================================
Bollen, knollen en wortelstokken
De laataste afdelings-activiteit van 2019 werd ingevuld door dhr. Harry Jans met een lezing over bol-, knolgewassen en wortelstokken. Harry is specialist in bergflora. Hij heeft zijn ervaring en inzicht o.a. opgedaan tijdens zijn vele reizen naar berggebieden, kwekerijen en botanische tuinen in binnen en buitenland, zowel in Europa als daarbuiten. Daarnaast heeft hij een tuin waarin hij de nodige ervaring opdoet. 
Tijdens zijn presentatie passeerden veel afbeeldingen van bekende en minder bekende plantengeslachten. Hij liet zien hoe onuitputtelijk het sortiment is zowel in de breedte als in de diepte.  Elke afbeelding werd aangegrepen voor het geven van informatie over specifieke planten en bol- en knolgewassen in het algemeen. Het was weer een lezing met veel inspiratie.

Lees meer

========================================================================

Klimaatverandering en biodiversiteit
De eerste activiteit van 2020 ging over het actuele thema klimaatverandering. Natuurkenner en oud leraar Ad Havermans uit Weert had daarvoor, voor onze afdeling, een overzichtelijke presentatie samengesteld met feiten over klimaatverandering en biodiversiteit met een blik op de toekomst. In de presentatie lag het accent op Nederland terwijl ook mondiale situaties aan de orde kwam.
We kunnen concluderen dat het Ad Havermans is gelukt om, binnen beperkte tijd, veel aspecten met betrekking tot dit onderwerp  te behandelen. Na veel trieste boodschappen eindigde hij optimistisch door op te merken dat de problematiek volop in het daglicht staat en dat de overgang naar duurzame ontwikkeling is ingezet.
De parate kennis van de inleider, in combinatie met een goede interactie met de ruim 40 aanwezigen, maakte de avond tot een boeiende en leerzame bijeenkomst.

Lees meer over de inhoud van de presentatie

 

Tegel eruit, plant erin

Samen met Intratuin organiseert Groei & Bloei ook dit jaar de inwisselactie ‘Tegel eruit, plant erin’. Het motto is Gooi die tegels uit je tuin en kies voor groen!
Lever op 28 maart 2020 een tegel in bij de Groei & Bloei-stand bij Intratuin en ontvang een gratis plant voor een levende tuin!
Ook dit jaar is er een animatie gemaakt. U kunt deze belijken op YouTube.

Groene organisaties lanceren jaarkalender

Groei & Bloei werkt samen met Stichting Steenbreek, Vogelbescherming, IVN Natuureducatie en KNNV. Deze organisaties hebben met elkaar een jaarkalender gemaakt, met hierop groene activiteiten die in 2020 georganiseerd worden. 

Het doel van de organisaties is om van iedere tuin in Nederland een levende tuin te maken. Frank Naber, voorzitter van Groei & Bloei: 'Door het bundelen van onze krachten werken we  aan een groener Nederland. Deze jaarkalender is ook levend: we zijn gestart met een aantal activiteiten en in de loop van het jaar zal de kalender uitgroeien tot een mooi overzicht van activiteiten in heel Nederland.'

 

Zaden bestellen

Veel tuinliefhebber genieten ervan om zelf planten op te kweken.

Via de website van groei & Bloei kunt u voor een klein bedrag bijzondere zaden kopen. Informatie over de beschikbare zaden vindt u op de volgende site:  https://www.groei.nl/tuin/tuinplanten/zaad-bestellen

Aan de zaden is altijd een  informatief artikel uit Groei & Bloei gekoppeld.

Moestuin zaaikalender

Via de website van Groei & Bloei kunt u 2 moestuinkalenders downloaden. Er is een eenvoudige kalender met 10 gewassen en een uitgebreide kalender met 74 gewassen. Na het downloaden kunt u de PDF uitprinten of digitaal raadplegen.

U vindt de link op de volgende pagina: https://www.groei.nl/moestuin/zaaikalender

Website en nieuwsbrief

De landelijke website van Groei & Bloei geeft informatie die voor iedereen toegankelijk is. Bent u lid van Groei & Bloei, dan kunt u, voor extra informatie e.d. inloggen met uw e-mailadres en het wachtwoord.
Het inlog-adres is: https://www.groei.nl/mijn-groei/inloggen

Onze afdeling maakt gebruik van een afdelingswebsite zoals die landelijk is uitgewerkt. Dit heeft voordelen als herkenbaarheid en de koppeling aan andere afdelingen en de landelijke site.
Op de site van onze afdeling vindt u informatie die aansluit bij de interesses van onze leden. U kunt de website o.a. gebruiken voor het opzoeken van informatie over activiteiten en bijvoorbeeld contactgegevens van bestuursleden en coördinatoren van de werkgroepen en commissies.
Ruim 1 week voor een afdelingsactiviteit ontvangt u van ons een nieuwsbrief als deze. Incidenteel versturen we tussentijds een korte nieuwsflits. Op de website staat een overzicht van voorgaande nieuwsbrieven. 
Om digitale berichten te verzenden moeten we beschikken over mailadressen. Helaas ontbreken die nog van een aantal leden. We stellen het op prijs als u ons helpt bij het uitbreiden van onze maillijst. Informatie daarvoor kunt u doorgeven via het contactformulier of het mailadres van de webmaster.  
Onder elke nieuwsbrief staat de mogelijkheid van aan- of afmelden voor de nieuwsbrief. Ook niet leden kunnen hiervan gebruik maken.

Kopij voor de website en nieuwsbrief kunt u opsturen naar de webmaster.  
m.n. Het menu-item groeninfo op de website biedt de mogelijkheid om ervaringen en kennis te delen.

Sociale media en Verenigingsblad

Face-Book
Sociale media kunnen een belangrijke bijdrage leveren met betrekking tot naamsbekendheid. Als Groei & Bloei-afdeling maken we op dit moment enkel gebruik van Facebook. Wellicht gaan we dit in de toekomst uitbreiden. We gebruiken dit medium om, onze- en landelijke activiteiten te verspreiden. Daarnaast delen we informatie waarvan we denken dat die onze doelgroep aanspreekt. We stellen het op prijs als u onze pagina volgt en berichten deelt.

Ons Facebook-adres is: https://www.facebook.com/GroeiBloeiNoordLimburg/
Op elke pagina van de website staat rechtsonder een FaceBook-icoontje.

Groenwijzer
4 Keer per jaar ontvangen leden van onze afdeling het afdelingsblad "Groenwijzer". In dit nieuwsblad wordt uitgebreid ingegaan op groennieuws en activiteiten van onze afdeling. De laatste uitgave verscheen begin januari 2020, de volgende zal begin april uitkomen.  Als u lid bent van Groei & Bloei Noord-Limburg en dit blad niet ontvangt verzoeken we u om dit door te geven aan Iedje Spijkhoven tel 077-4671889, email: iedje@spijkhoven.nl.

Agenda

Overzicht van afdelingsactiviteiten aangevuld met verwante onderwerpen:

12 maart 2020: Lezing De magie van tuinieren

21 en 22 maart 2020: Klimaatbestandig tuinieren Botanische tuinen Utrecht

23 maart 2020: Algemene ledenvergadering met lezing Hoe hou je een groene oase groen?

28 maart 2020: Operatie steenbreek; tegel eruit, plant erin

1 t/m 10 mei 2020: Gentse Floralien 

8, 9 en 10 mei 2020: Tuindagen in Beervelde (B) thema Klimaattuin

15 t/m 22 mei 2020: Tuinreis naar Mallorca

13 t/m 17 mei 2020: Gardenista Laag Zuthem

13 t/m 21 juni 2020: Nationale Tuinweek; De Eetbare Tuin 

20 juni 2020: Eendaagse tuinreis Groei & Bloei Noord-Limburg

17 tot en met 26 juli 2020: Bloem en tuin Nuenen

9, 10 en 11 oktober 2020: Tuindagen in Beervelde (B) thema Schotland

11 oktober 2020: Zuid Nederlands Kampioenschap Bloemschikken info: znkbloemschikken@gmail.com

Landelijk overzicht van Groene Evenementen
Groene Jaaragenda