Diversen

TERUGBLIK OPEN-TUINEN-DAG 2006

 

Wat kan een dag bijzonder zijn als je mooie tuinen mag bezoeken, het weer prachtig is en je allen maar bezoekers treft met dezelfde passie voor tuinen.

De eerste tuin die ik bezocht was de tuin van Bér en Nes Gubbels. Voor de liefhebbers van orangerie-planten was er veel te zien. Bér zelf vond dat de Hibiscusplanten wat weinig bloemen droegen als gevolg van het koude voorjaar. Zelf heb ik genoten van de verfijnde kleuren en vorm van deze bloemen; misschien juist omdat het er minder waren.

In de tuin van Jac. en Tony Janssen kwam de geur van bloeiende rozen je al meteen tegemoet. Een mooie witte border vormde het middelpunt van de tuin. Hebben jullie ook koffie gedronken op het bankje achter in het tuinprieel? (Ik wel) Daar vandaan had je een prachtig zicht op de tuin en het huis.

In de tuin van Loek en Annemie Gubbels kon de bezoeker genieten van een heerlijke wandeling door deze tuin. Telkens zag je weer iets verrassends. Rust en ruimte kwamen hier volledig aan bod. Mooie hoekjes zoals een groepje zomerbloeiers in potten en mandjes bij elkaar en op de tuintafels zomerse bloemstukken. Een waar genoegen om dit te kunnen zien. Daarna heb ik van de koffie genoten en de heerlijke cake geserveerd door de kinderen van Loek en Annemie.

In de tuin van Thei en Gon Staaks trof ik een Duits stel aan. Zij waren vol lof. Zij vonden het een hemelse tuin. Ik dacht meteen al aan al die druiven die straks tot hemelse wijn geperst worden. ?s Avonds genieten van een glas eigen wijn onder de notenboom, luisterend naar alle geluiden uit de vijver en het fluitconcert van de vogels uit de omringende bossen. Nu was het al fantastisch, maar dan wil ik het nog wel even overdoen.

Mocht je toe zijn aan nieuwe borders (de schrijfster wel) dan zag je bij de familie Zwinkels een prachtig voorbeeld. Mooie borders bestaan uit herhaling, hoogteverschillen van diverse planten, kleur en verscheidenheid van bladsoorten. Al deze voorwaarden waren aanwezig. Een welgemeend compliment daarvoor.

Dat water een belangrijk element is in een tuin was te zien bij de familie Jacobs. Door de waterloop ontstaat een mooi evenwicht tussen de bloemen heesters en bomen. Opvallend waren de kleurschakeringen van de bomen op de achtergrond.

Dank je wel tuinbezitters voor de prachtige dag die ik en vele tuinbezoekers in jullie tuinen mocht beleven.

Namens de Commissie Open tuinen Bea Dekkers.