Diversen

De reis die dit jaar naar Portugal voerde, was een mix van tuinen en cultuur, zorgvuldig samengesteld door onze onvolprezen reisleider Will Christiaanse.

Om van deze zeer gevarieerde reis een verslag te maken zou te omslachtig worden daarom beperk ik me tot de voor mij mooiste en interessantste zaken te beschrijven.

Portugal, dat in de middeleeuwen vooral met zijn vloot, toonaangevend was in de wereld, en door zijn rijke koloniale bezittingen, een zeer invloedrijk land was, heeft veel moeten inleveren.

Vooral de stad Porto geeft een beeld van veel vervallen en slecht onderhouden huizen en gebouwen. Maar ze zijn weer op de goede weg en is het nog steeds de moeite waard om hier eens goed rond te kijken, want er is gelukkig veel van de vroegere rijkdom bewaard gebleven. Het begint met de mooie ligging op de steile oevers van de Douro met zijn prachtige ?Ëifel-brug? en de vele Porthuizen die internationale bekendheid genieten.

De eerste tuin die we bezochten was die van Serralves, een geschenk van een rijke industrieel aan de stad Porto. Vooral zijn centraal gelegen villa en de strakke assen vanuit de modern ingerichte villa, in de vorm van waterpartijen en buxushagen hebben een Moorse inslag en doen denken aan het mooie Alhambra in Granada. Porto mag trots zijn op dit geschenk, een prachtig park en een oase van rust midden  in de drukke stad.

Met de zon aan een staalblauwe hemel bezochten we het huis van Solar de Mateus in Vila  Real. Dit prachtige herenhuis wat op de bekende ovale flessen rosé staat, licht midden in een geweldige tuin. Het huis ligt centraal tussen een vijver en buxustuinen, met figuren en hagen van bijzondere schoonheid, zoals je maar zelden zult zien. Maar het bekendste is toch de cedertunnel met zijn gigantische afmeting. Dit samen met het prachtige herenhuis uit de 18de eeuw, was zondermeer een van de hoogtepunten van deze reis.

Via het meest opzienbarende heiligdom van Portugal, Bom Jesus do Monte, met zijn 600 treden en de 14 mooi uitgebeelde kruiswegstatieën bezoeken we het mooie Braga met veel cultuurschatten. Een stad waar je een hele dag zou moeten zijn om alles te zien.

Tijdens de verplaatsing van Porto naar Lissabon doen we het bos en aboretum in Bassaco aan. Vooral de grote variëteit van de beplanting, hier zijn 689 boom en plantsoorten samengebracht, is voor de bomenliefhebbers een waar genot.

Het bezoek aan Coimbra, de universiteitstad van Portugal, heeft ondanks de tegenvaller dat enkele te bezoeken tuinen gesloten waren, een geweldig hoogtepunt, namelijk de studentencampus met de beroemde Joaninabibliotheek. Hier staan meer dan 120.000 boeken en handschriften uit de hele wereld, sommige zelfs van voor onze jaartelling. Het interieur van dit gebouw, dat deze culturele schat herbergt is, van onbeschrijfelijke schoonheid.

En dan is er Lissabon, een stad vol van bruggen, gebouwen en monumenten en midden in de stad de botanische tuin Jardin Botanca. Ook hier weer veel buxusperken, soms van gigantische afmeting en opgaand in een soort van piramide. Veel buxusfiguren zijn ingeplant met kleurrijke 1-jarige planten, het geheel is een lust voor het oog. Maar ook zijn er diverse bijzondere bomen te bewonderen waaronder de Drakenbloedboom (Draceana draco)en de rijk bloeiend en heerlijk ruikende ?Valse sinaasappel?.

Maar ook de stad zelf, die met zijn prachtige pleinen, gebouwen, restaurants en winkels een veel betere uitstraling heeft dan Porto. Tijdens de vrije uren was het er goed vertoeven in een klein restaurantje of op een terras.

Tijdens ons 2de bezoek aan de stad op 25 april, hun nationale feestdag, gedenken ze de Anjerrevolutie in 1974. De bevolking viert feest, ze gaan met hun gezin uit eten, het is erg druk en er is muziek en velen dragen een rode anjer als symbool van de nieuwe vrijheid.

Na Lissabon wordt een bezoek gebracht aan Sintra, ook wel de hof van Eden genoemd. Na lang wachten op een busje, worden we met hoge snelheid in een soort van achtbaaneffect, de 500 m¹ hoge berg op gelanceerd, naar het Palácio Nacional da Pena. Het is een kolossaal en imposant gebouw dat ietwat sprookjesachtig aandoet. Alle vertrekken zijn compleet ingericht met zo veel mogelijk authentieke meubels en gebruiksvoorwerpen en voeren ons vele jaren terug in de tijd. Een van de hoogtepunten is de kapel met zijn prachtig altaar. Maar ook het plaatsje Sintra is een bezoek zeker waard, de steile kronkelige straatjes met vele winkeltjes, goed voor een souvenir of cadeautje, zijn schilderachtig mooi en op een van de vele terrasjes kun je heerlijk lunchen.

Het bezoek aan de meest westelijke punt van het vaste land is meer een feit dat je er bent geweest, want de rotsen zijn er niet anders dan op andere plaatsen langs de kust. Wel is de begroeiing van de klippen bijzonder mooi met de weelderige bloeiende Hottentotvijg (Carpodrotus edulis).

Op de voorlaatste dag van onze reis bezoeken we het Portugese Versailles: Palácio Nacional in Queluz. Het Rococo zomerpaleis van koningin Maria is zeer weelderig en met vele spiegels en bladgoud ingericht. Alle vertrekken hebben nog de oorspronkelijke meubels en geven een goed beeld hoe rijk men toen heeft geleefd. Jammer dat het gebouw in zulke slechte staat van onderhoud verkeerd en de tuin om de zelfde reden niet bezocht mag worden.

De dag wordt afgesloten met een ander hoogtepunten nl. het bezoek aan het Museu Nacional de Etnologia in Lissabon. Er zijn vele doeken van de oude meesters uit de gouden eeuw, zoals Rembrandt ,Breugel en de gebroeders van Eyck. Maar ook beeldhouwkunst in hout en gesteente en het werk van edelsmeden. Vooral de laatste expositie van Lalique, met sierraden van goud en emaille waren van bijzondere klasse.

De laatste avond wandelen we nog eens door het vriendelijke vissersdorpje Ericeira, met zijn mooie mozaïek-bestrating en zijn soms zeer mooi gerestaureerde huisjes in de frisse kleuren in wit en blauw. Maar ook een wandeling langs de soms ruwe zee en het kleine haventje uit vervlogen tijden toen ze hier nog leefde van de visvangst, is zeer ontspannend.

En dan terug naar ons geweldig hotel Vila Gale Ericeira waar we 8 dagen verwend zijn met uitgebreide ontbijten en geweldige diners. Alleen hiervoor zou je naar Portugal gaan. De laatste dag, we rijden met onze onvolprezen chauffeur, die ons alle dagen veilig naar de bestemmingen bracht, naar Airport  Lisboa. We nemen afscheid van een mooie stad met het monument van Hendrik de Zeevaarder, van het Jeronimoskloooster, de Torre de Belem en de vriendelijke mensen, ???Lisboa muito obrigado e adeus

Met dank aan de reiscommissie voor deze prachtige en goed verzorgde tuinreis naar Portugal.

 

Jan Boots.