TERUGBLIK: LEERZAME AVOND OVER PLANTHUNTERS VERSUS BOMEN EN STRUIKEN

Op 15 oktober jongstleden nam Chris van der Wurff ons mee in de wereld van planthunters, bomen en struiken. Chris van der Wurff heeft in Heeze een kwekerij met zo?n 1300 verschillende houtachtige gewassen (bomen en struiken) en hij is ondermeer Nederlandse collectiehouder van de Moerbei (Morus) waarvan hij 25 soorten op zijn kwekerij heeft staan.
Eerst kregen we een duidelijke uitleg over nomenclatuur (naamgeving van planten). In plantennamen kan soms de naam van de vinder, de planthunter, verwerkt zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Magnolia wilsonii, die in 1904 in China is ontdekt door Ernest Henry Wilson.
Vervolgens werden er veertig verschillende soorten bomen en stuiken uit zijn collectie besproken. Waar, door wie en onder welke omstandigheden is de boom gevonden? Wat zijn de specifieke kenmerken zoals  blad, bast, bloem, vrucht en eventuele stekels? Hoe hoog kan de boom worden en wat is de uiteindelijke omvang? Van alle besproken soorten had Chris takken en vruchten meegenomen. Al dit prachtige materiaal werd rondgedeeld en uiteraard door alle aanwezige leden uitvoerig bestudeerd. Het was voor iedereen een leerzame en boeiende avond geweest.