Terugblik: de algemene ledenvergadering.

Op maandag 25 februari jongstleden werd in Hout-Blerick de Algemene Ledenvergadering gehouden van de afdeling Noord-Limburg. Helaas viel het aantal aanwezigen dit keer tegen, van de bijna 700 leden waren er welgeteld 25 aanwezig. Het bestuur zou graag achterhalen waarom de opkomst bij zo minimaal is. Ligt dit aan het grote spreidingsgebied van de afdeling,  de nevenonderwerpen die behandeld worden of bent u het volmondig eens met het gevoerde beleid? Als u hierover een mening heeft nodigen wij u van harte uit om met een van de bestuursleden contact op te nemen.

Het officiële gedeelte van de vergadering - met o.a. de financiële verantwoording, de presentatie van het nieuwe jaarprogramma en een inventarisatie van de wensen van de aanwezigen - werd in een ruim een uur afgehandeld.

Na de pauze volgde een heldere en duidelijke voordracht van winterbloeiende planten door bestuurslid Eric Theelen. Hij bracht een breed scala van heesters aan het voetlicht waarbij diverse bloeiende takken werden rondgedeeld. Van heel gewoon tot heel bijzonder. Zoals de Cornus mas (met zijn bescheiden geel bloemetje) tot Nandina domestica ?Firepower? (een vuurwerk van bessen).

Ook planten met bijzondere winterkenmerken kwamen aan bod, zoals de Liquidambar styraciflua (Amberboom )en Euonymus alatus (Gevleugelde kardinaalsmuts). Een aparte soort is ook de Prunus subhirtella ?Autumnalis? (Winterbloeiende kers). Deze rommelig groeiende boom begint al in het najaar te bloeien zodra het blad eraf is. Bij de eerste vorst laat hij vervolgens zijn bloemetjes wegkwijnen om ze vervolgens bij de eerste lentezon weer volop ten toon te spreiden. Zelfs de Arctostaphylos uva-ursi  (Berendruif) was deze avond present. Het is een niet geheel winterhard, groenblijvend struikje met urnvormige bloemetjes. Aan de urnvorm van de bloem kan je zien dat hij behoort tot de grote familie van de heideachtigen. Hij houdt van een zure humusrijke grond en wordt ongeveer 50 cm hoog. Mochten er vruchten aan komen dan zijn ze rood van kleur.

Tot slot kregen alle aanwezigen kregen na afloop van de vergadering een niet alledaags, zeer bijzonder plantje aangeboden. Op de website noord-limburg.groei.nl wordt dit plantje verder toegelicht.

Kweeappels of kweeperen? - Blik op de Tuin no.  878