Diversen

Lezing Botanische Tuinen Utrecht door Wiert Nieuman

Lezing: ?Botanische Tuinen Utrecht?: een wereld aan planten.

 

Maandagavond 31 maart j.l. waren ruim 40 leden en enkele introduc├ęs  naar Zalzershaof in Hout-Blerick. Hortulanus Wiert Nieuman presenteerde een dialezing over deze voor wetenschap ingerichte en voor publiek opengestelde Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht.

De Hortus is een unieke schatkamer met duizenden plantensoorten afkomstig uit de hele wereld. Ze zijn in de loop van meer dan 350 jaar voor wetenschappelijk onderzoek verzameld tijdens expedities of als zaad geruild met andere botanische tuinen.

Aan de hand van de fraaie diaserie maakten de aanwezigen in een notendop een ?rondwandeling? door de diverse afdelingen van de 27 ha grote Hortus.

De rotstuin met meer dan 1600 soorten bergplanten, ruim 10 meter hoog compleet met waterval en bergbeekjes, was een lust voor het oog. Interessant was de manier waarop ?veenruggen? waren aangelegd op een ondergrond van kapotte tegels en stenen. Dit kwam de duurzaamheid ten goede. Prachtige vegetaties met mooie kleurrijke bloemen.

De tropische kassen boden een juiste indruk van een Zuid-Amerikaans regenwoud met een uitgebreide collectie Tillandsia?s. Tevens fraaie afbeeldingen van kokospalmen, bloeiende vanille, cacao en nog veel meer andere tropische planten.

De Systeemtuin, het traditioneel onderdeel van een Hortus, gaf een indruk van de plantaardige ontwikkeling van miljoenen jaren en de enorme variatie die in het plantenrijk is ontstaan.

In de thematuinen komen allerlei aspecten van planten aan de orde zoals: olieleverende planten, planten als wegwijzers, het gebruik van planten door indianen, kleurstof leverende planten en bijbelse planten.

De op een zeer leerzame manier gebrachte presentatie had een goede discussie tot gevolg.

In de pauze werden enkele boeken en doosjes met fraaie kaarten verloot.

 

 

Wilt u de Hortus in Utrecht bezoeken dan kan dat. Het adres is: Budapestlaan 17, De Uithof, Utrecht. De entree bedraagt ? 5,--, 65+ en groepen van > 15 personen betalen ? 4,-- per persoon. Kinderen van 4 t/m 11 jaar betalen ? 1,50. Met museumkaart is de toegang gratis.

Openingstijden: van 1 maart tot 1 december  van 10.00 tot 17.00 uur.

Website: www.botanischetuinen.uu.nl