Diversen

TERUGBLIK 8-DAAGSE TUIN- EN CULTUURREIS NAAR ANDALUSIE

VAN 19 T/M 26 APRIL

Via Venray en Venlo werden we met de bus naar luchthaven Dusseldorf gebracht, waar we al onze gids Will Christiaanse mochten begroeten. Will is behalve reisleider ook tuinarchitect en kunsthistoricus, en heeft ons deze reis opnieuw fantastisch en waar nodig met veel persoonlijke aandacht begeleid.

Na aankomst in een wat druilerig Malaga zetten we koers richting Nerja voor een eerste koffiestop op een terras met een prachtig uitzicht. In het parkje hebben we de eerste Orchideebomen, Melia?s en Paternosterbomen gezien.

Zondag bezochten we de vesting Calat Alhambra ? het rode kasteel - en de prachtige tuinen, het Generalife. Twee lokale gidsen gaven uitleg over het ontstaan van de paleizen en de tuinen van de sultans vanaf de Nasridische tijd, met zowel symbolische als mythologische verklaringen.

Maandag maakten we een prachtige tocht, niet hoog door, maar onder langs de Siërra Neveda. Van een afstand hadden Will en de chauffeur gezien dat we die ochtend niet door de bergen moesten rijden. Later die dag bleek dat die route was afgesloten door sneeuwval en dichte mist. De tocht voerde naar Guadix om daar een van de ca. 2.000 bewoonde grotwoningen te bezichtigen. Vanaf die middag werd en bleef het heerlijk zonnig tijdens onze reis. ?s Avonds hebben we in de wijk Albayzίn een authentieke flamencoavond bezocht. Ook de avondwandeling door deze wijk was betoverend.

Een bijzonder mooie tocht door de omvangrijke olijfbomenvalleien van Jaén brachten ons naar Cordoba. We bezochten hier de Mezquita, een moskee met een woud van zuilen waar Karel V middenin een kerk liet bouwen, en daarna de tuinen van koningin Isabella en Koning Ferdinand. Dezelfde dag reisden we verder naar Sevilla voor o.a. een bezoek aan het paleis Real Alcázar met de tuinen, een bijzondere wandeling door de Joodse wijk en de bezichtiging van de grootste kathedraal ter wereld. Een prachtig bouwwerk waarin ook het graf van Columbus te zien is.

Casa Pilatos, het prachtig stadspaleisje met originele beelden uit het Romeinse Italica, met lommerrijke patiotuinen stond op de laatste dag in Sevilla op het programma.

De tocht naar Algeciras voerde ons door prachtige landschappen met steeneiken en kurkeiken; behalve vele ooievaars is zelfs de vale gier gespot. We logeerden de laatste twee nachten in een bijzonder sfeervol hotel. Vrijdag stond Ronda op het programma waar we ruim vrije tijd hadden om iets lekkers te eten, nog wat te bezichtingen en souvenirs te kopen. Maar ook de bermstops op heen en terugweg waren fantastisch voor ons tuinmensen. Even de natuur induiken en ontdekken wat hier zomaar groeit, bijv. Cistus ladanifer, bremsoorten, kuiflavendel, roze leeuwebek, gentiaan en Phlomis.

Op de dag van vertrek werd de botanische tuin in Malaga nog bezocht.

Dit verslag is een impressie van enkele hoogtepunten uit deze reis.

Op de website treft u een aantal foto?s aan.