Diversen

ééndagsreis Gelderland

TERUGBLIK DAGTOCHT TUINEN IN GELDERLAND

 

Zaterdag 31 mei jl. toog een volle bus nieuwsgierige, maar vooral geïnteresseerde tuinliefhebbers richting Gelderland.

 

Onderweg kregen we alvast nadere informatie van  de voorzitter Crit Hovens en van de organisator van deze reis, Marty Beijen. Zij beloofde ons dat we die dag twee geweldige tuinen te zien zouden krijgen. En dat bleek  maar al te waar!

Aangekomen bij de eerste tuin, Klein Knoevenoord in Brummen, werden we hartelijk welkom geheten door de gastvrije heren Frank en René. Na een korte inleiding kregen we een handig gidsje, daarmee konden we op eigen gelegenheid de tuin gaan bekijken. Linksom, rechtsom, het bos in of een rondje om de grote vijver waar de vele kikkers een vrolijk  ?concert?  lieten horen. Even pauze, koffie met appeltaart op het gezellige terras en dan nogmaals, maar dan andersom, een rondje door de tuin. Een professioneel aangelegde tuin die volledig opgaat in het omringende landschap, die een serene rust uitstraalt in een omgeving waar alles in overeenstemming is, structuur en verhoudingen, de bijzondere borderbeplanting en bomen, grote gazons, vijvers en de afwisselende bospartij met sfeervolle doorkijkjes naar de groene omgeving van Landgoed het Leusveld, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. Zelfs prinses Irene was hier al eens te gast!

Na nog snel even het boek  ?Tuinieren tussen IJsselvallei en Veluwezoom?, geschreven door de gastheren, gekocht te hebben en een mooie plant onder de arm vertrokken we naar ons lunchadres.

 

Na een voortreffelijke lunch ging het verder richting Oud Zevenaar, onderweg vertelden Marty ons dat deze tuin nóg mooier zou zijn dan de eerste. Nieuwsgierig stapten we uit bij de Engelse landschapstuin D?n Nooteboom, die deze naam te danken heeft aan een imposante, 70 jaar oude notenboom bij de ingang van de tuin. Welkom geheten door eigenaresse mevrouw Krosse, begonnen we aan een wandeling door deze 3,5 hectare grote en indrukwekkende tuin. Het woonhuis, gelegen op een terp, heeft rondom een geweldig uitzicht op de omliggende tuinen. Een grote verscheidenheid aan beplanting, een sfeervol wilgenbos met oude knotwilgen en als onderbeplanting vele soorten Astilbes, Hosta?s, varens en grassen. Ook de indrukwekkende collectie Peonia?s, Irissen en Hemerocallis in onvoorstelbare kleuren oogstten volop bewondering. Prachtige borders waarin vooral veel aandacht is besteed aan kleurcombinaties, uitgestrekte gazons met knusse zitjes, een tuinkamer met verschillende soorten Hortensia's. Kortom,  te veel om op te noemen en zéker ook te groot om in een paar uurtjes volledig te kunnen bekijken.

Dus Marty had meer dan gelijk, het waren twee zeer bezienswaardige tuinen! Nogmaals hartelijk dank voor de mooie dag en de perfecte organisatie en hopelijk mogen we volgend jaar weer met je mee !!!

 

P.S. Voor een uitgebreide beschrijving met foto's van D?n Nooteboom,  zie G&B  nr.7, blz. 76.