Noord-Limburg
bekijk online
Nieuwsbrief

13 september 2020

Inleiding

Na de seizoensopening van zaterdag 12 september 2020 vindt op maandagavond 21 september de eerste lezing van het seizoen plaats. 
Hieronder staat een verslag van de seizoensopening en informatie over de lezing van 21 september. 

Verder treft u in deze brief ook andere actuele Groei & Bloei informatie aan. 

21 september 2020: De Magie van Tuinieren

In deze lezing neemt Wim Paul u mee op een reis door je tuin en tegelijkertijd een reis door je leven.
De lezing is een uitnodiging om uw eigen tuin, het werk dat u doet in de tuin en zelfs de tuinplanten door een andere bril te bekijken.
Aan de hand van eigen ervaringen en foto’s vertelt hij over tuinen en planten in binnen- en buitenland.
Wim Paul laat u stilstaan bij energetisch tuinieren, vormgeving, sfeer, creativiteit en een filosofische benadering. De tuin en het tuinieren als spiegel voor uw leven.
Ook de praktische kant van tuinieren wordt belicht. Hij toont de verandering van een tuin die hij zelf heeft uitgevoerd en neemt u mee in het proces van de beginsituatie naar de eindresultaat. Met niet alleen een verandering van het beeld zien, maar ook van de beleving.
Het is een lezing met momenten voor actieve deelname door de aanwezigen.

Locatie:
Activiteitencentrum Zalzerhaof,
Zalzerkampweg 64,
5926 PL Hout-Blerick

Entree voor leden is gratis, niet-leden betalen € 5,-. -
Zoals gebruikelijk vindt in de pauze een loterij plaats, waarbij passende prijzen te winnen zijn.

Indien u deze avond bij wil wonen vragen wij u vriendelijk zich aan te melden via emailadres: henny_ummenthun(at)hotmail.com

Lees meer

 

4 Oktober 2020: bloemenshow van de Floral 5, Made for Moments

Als gevolg van de maatregelen ter voorkoming van verspreiding van Coronavirus, is de bloemenshow van 5 april  van de Floral 5, Made for Moments, uitgesteld. 
Onder enig voorbehoud is de nieuwe datum zondag 4 oktober. 2020. Made for Moments zal dan geheel in najaar- en wintersfeer zijn.
Heeft u al een kaartje gekocht dan blijft dit geldig voor de show op 4 oktober.

Bloemschikcursus 2020 - 2021

U kunt zich nog opgeven voor de cursus bloemschikken 2020 - 2021 die, met in achtneming van de dan geldende normen, in oktober op diverse plaatsen start.
Het betreft 8 lessen.
Bij voldoende belangstelling start er ook een beginnerscursus van 4 lessen.

Lees meer over de cursus en de wijze van aanmelden

1 November: drive-thru bloemschikwedstrijd

Het ZNK Bloemschikken op 11 oktober is afgelast. Samen met de afdeling Cuijk is dit besluit genomen en samen met deze afdeling is er inmiddels een nieuwe datum gekozen. De Regio kampioenschappen bloemschikken zullen op zondag 7 maart 2021 plaatsvinden in het City Resort te Mill.

De werkgroep ZNKB wil de lange tijd tot deze wedstrijd overbruggen door het organiseren van een alternatieve bloemschikwedstrijd op zondag 1 november 2020.

We nodigen jullie van harte uit om mee te doen met een alternatieve wedstrijd.
Na de drive-thru restaurants, drive-thru Corona-test-straat is nu het tijd voor een 

drive-thru bloemschikwedstrijd op zondag 1 november

Meer informatie vindt u op onze website: Klik hier

Plantenruildag afgelast.

Jaarlijks houden we in het najaar een plantenruilbeurs. Dit jaar stond die gepland zaterdag 10 oktober vanaf 10.30 uur In de dahliatuin van Mia Kauffeld in Horst. 

Helaas laat de Coronapandemie het nog niet toe om deze activiteit te laten doorgaan. 
We realiseren ons dat het afgelasten van deze activiteit vervelend is voor de steeds grotere wordende groep ruilers. Velen zijn  al maanden bezig om producten te kweken en te verzamelen.
We hopen en gaan ervan uit dat volgend jaar deze populaire activiteit  weer normaal door kan gaan en dat er geen spullen verloren gaan.

Een dronevideo van de dahliatuin is te bekijken op: https://www.youtube.com/watch?v=XSDQoyGV6eA

Kerstdemonstratie afgelast

Voor onze afdeling zou dit jaar op 17 november de jaarlijkse kerstdemonstratie plaatsvinden.
Echter in deze omstandigheden vinden we het niet verantwoord deze door te laten gaan. Wij kunnen de 1,5 m niet waarborgen. Wij hebben dus besloten om de kerstdemonstratie dit jaar te annuleren. Jammer maar de gezondheid van ons allen staat voorop. Hopelijk dat volgend jaar de kerstdemonstratie weer gewoon door kan gaan.

Terugblik op activiteiten

Op zaterdagochtend 12 september is het  Groei  & Bloeiseizoen van onze afdeling geopend met een excursie bij Boomkwekerijbedrijf B&B Plant bv in Lottum.
Ruim 20 bezoekers werden gastvrij ontvangen met koffie/thee en Vlaai. Vervolgens verzorgden de ondernemers Eugéne en Roel Breukers een presentatie over het bedrijf en werd er een rondleiding met enkele demonstraties gegeven. De ochtend werd afgesloten met een glaasje fris. Bij uitzondering werden de aanwezigen in de gelegenheid gesteld om planten te kopen.

Onder het de merknaam Just Terrace kweekt en verkoopt het 55 jaar oude bedrijf mini-stamheesters voor terras en balkon aan handelsbedrijven die hun producten voornamelijk doorverkopen aan tuincentra in binnen en buitenland. Aan de hand van de geschiedenis van het bedrijf werd verklaard hoe men tot dit specialisme is gekomen.
Het bedrijf heeft 2 vestigingen met een grootte van 4,5 ha volle grond en 1,5 ha kassen. Naast de 2 ondernemers werken er 10 vaste medewerkers die in het hoogseizoen worden aangevuld met uitzendkrachten. Daarnaast werken er een aantal scholieren. Er staan zo’n 350.000 mini-stammen waarvan de meesten zelf worden gestekt en geënt. In sommige gevallen worden de onderstammen ingekocht. Het is een modern en goedverzorgd bedrijf waarin het productieproces voor een groot deel geautomatiseerd is. Tijdens de rondleiding werd getoond hoe het automatisch snoeien van bolboompjes in zijn werk gaat.

De voorzitter van onze afdeling sloot de geslaagde excursie af met een woord van dank aan het bedrijf met de toezegging dat dezelfde dag nog een attentie uit de streek bezorgd zou worden.

Lees meer op de website  

Foto's

 

 

Organisatie Festival Gardenista 2021 van start

Het landelijk bestuur van KMTP/Groei & Bloei heeft besloten te starten met de voorbereidingen voor het unieke groene festival Gardenista in 2021. Het Festival vindt volgend jaar plaats van 26 tot en met 30 mei. Bezoekers zijn in 2021 van harte welkom op het prachtige landgoed van de historische buitenplaats Den Alerdinck in Laag Zuthem bij Zwolle.

Lees meer in de landelijke nieuwsbrief

Agenda

Overzicht van afdelingsactiviteiten aangevuld met verwante onderwerpen.

21 september 2020: Lezing Groei & Bloei Noord Limburg De Magie van tuinieren

4 oktober 2020: Bloemenshow Made for Moments, WAS 5 APRIL 2020 

9, 10 en 11 oktober 2020: Tuindagen in Beervelde (B)

1 november 2020: Alternetieve bloemschikwedstrijd  Regio Zuid

7 maart 2021: Zuid Nederlands Kampioenschap Bloemschikken info: znkbloemschikken@gmail.com

26 tot en met 30 mei 2021: Gardenista

 

Landelijk overzicht van Groene Evenementen
Groene Jaaragenda