Diversen

Eendaagse tuinenreis

Zaterdag 29 mei vertrok precies op tijd een afgeladen bus planten- en tuinliefhebbers richting het Zuiden. We bezochten Carishof in Klimmen. Een tuin weldoordacht aangelegd met doorkijkjes naar het Zuid Limburgse heuvelland. De carré boerderij heeft een binnenplaats, de plei of deftig de cour genoemd, was omgetoverd tot een mediterrane plaats met Oleanders, Kruiptijm en wintergroene Eikvarens. Als centraal punt moet een dakplataan enige schaduw geven in de zomer.

De buitentuin met natuurlijke vijver is omzoomd met een schaduwminnende border onder enkele hogere wilgenbomen. Het originele bakhuisje in vakwerk uitgevoerd doet dienst als opslag voor het tuingereedschap en het kasje is een “oranjerie”.  Gedurfd zijn de grasborders en als treffer de hoge stamrozen tussen twee Taxushagen moeten een lust voor het oog zijn als straks de rozen hun roze tooi tevoorschijn toveren. Door de hagen ontstaan tuinkamers die niet alleen verrassend werken maar ook kijklijnen open houden met het omringende landschap. Ook hier werd de trend duidelijk dat dahlia’s weer mogen. Een complete border was er van aangelegd.

De tweede tuin, de Lijsterhof in het buitengebied van Schinnen in het gehucht Wolfhagen. Ook hier oude geschiedenis nabij het Fabritiushuis en enige beroemde verhalen van de beruchte Bokkenrijders. Kern van deze tuin is de medicinale tuin aangelegd volgens de lichaamstelsels: hart en bloedvaten, luchtwegen, huid, zenuwstelsel, nieren en urinewegen, hormoonstelsel en spijsvertering. Geen zeldzame kruiden maar veel voorkomende alledaagse gewassen zoals grootbladige brandnetel, Duizendblad, Hennep, Longkruid, Meidoorn, Salie en Valeriaan e.a. De dames Alice en Marjolein ware “Herberisten”, gaven veel uitleg over het gebruik en de toepassing van kruiden. De lunch werd hier genuttigd en  smaakte best.

Tot slot een mooi eind van deze niet overmatig druk ingerichte dag; de Hommert in Amsterade met barokke elementen nabij een groots uitgevoerde carréboerderij uit 1635.

De smalle lange tuin is consequent in symmetrie aangelegd als stijltuin met diverse stijlelementen. De eigenaar, verdienstelijk beeldhouwer maakt werken naar voorbeelden die zijn vrouw in was als miniatuur maakt. Een mooier koppel kun je niet aantreffen. Ook op tuingebied staan zij hun mannetje.

De tuin biedt rust en toont weldadig en nabij het huis wordt de omgeving gedomineerd door een zuidelijk aandoende Toscaanse vijver die als zelfstandig element deze ruimte domineert.

We mogen terugzien op een zeer geslaagde en ontspannen dag in een heerlijk zonnetje. Marty je voorbereiding en organisatie was voortreffelijk. Hartelijk dank!

Hein Herijgers