Diversen

Busreis West-Brabant

Met een volle bus precies op tijd vertrokken op 28 mei jl. naar West Brabant. Na uitleg in de bus over het ontstaan van het Brabantse profiel,  in de slenk tussen de Peelbreuk en het plateau van Steensel, met zijn zandopduikingen en veengebieden begrenst met zeeklei en doorkruist met de riviertjes de Dommel, de Leije, de Mark en Aa of Weerijs bereikten we de tuinen van Laura Dingemans in Heerle nabij de vrijstaat St. Willebrord op zandgrond.
Laura Dingemans heeft met haar man deze tuin met echte Engelse borders, formele vijvers en stijltuinonderdelen gerealiseerd. Veel onderhoud en veel hagen verdelen deze tuin in compartimenten die goed voorzien was met mooie bomen. Onderhoudsvriendelijk is deze tuin niet en dat verwonderde ons bezoekers.  Voortdurende vernieuwing en herplanting was dan ook noodzakelijk om orde op zaken te houden op schaduwrijke plaatsen en zonnige delen. De grond werd daarom rijkelijk voorzien van organisch materiaal. Het stond er kleurrijk op. De eigen kweek van planten waar wij als plantenliefhebbers zo hebberig van worden was een welkome aanvulling.
Tielens en Tielens in Hoeven, de tweede tuin op klinkklaar zand gelegen, was groots van opzet. Zeer afwisselend met flinke waterpartijen waar dieren ook goed tot hun recht kwamen in de boerderijtuin en het huisvarken vrij mocht rondlopen op de paadjes. Albert praat dan ook zeer dwingend met deze dieren die zelfs naar hem luisterden. Hij was niet alleen welbespraakt. Hij wist ook veel te vertellen over het hoe en wat met planten, het doorzichten van lijnen en kleurcombinaties. Een heerlijke vakman.
Boordevol ideeën, een buslading vol met planten en goede herinneringen maakten deze dag  alle reden om tot eigen nabeschouwingen te komen. Het werd niet meer stil in de bus…