Diversen

Jubileumreis naar Sorrento (Italië)

Jubileumreis van 27 april t/m. 4 mei 2011 naar Sorrento (Italië).
De reiscommissie had voor dit jaar in samenwerking met reisbureau Kupers uit Weert en reisleider Will Christiaanse een reis uitgezocht in Napels e.o.
Er hadden zich 46 deelnemers aangemeld, waaronder wederom mevr. Nelly Mooren uit Grubbenvorst (bijna 95 jaar jong!).
Op woensdag 27 april werden de deelnemers tegen 08.00 uur opgehaald door Kupers en werd koers gezet richting luchthaven Zaventem te Brussel, tegen 13.00 uur vertrokken we met Brussels Airlines naar Napels. Na een voorspoedige vlucht landde het toestel tegen 15.30 uur en stond er een bus klaar om ons naar hotel Caravel in Sant Agnello (bij Sorrento) te brengen. Gezien het late tijdstip van aankomst in het hotel en het diner was er voor deze avond geen activiteit meer.
Na een goede nachtrust was het voor de meesten weer vroeg dag,om 7.30 uur stond het ontbijt klaar want vandaag zouden we een bezoek brengen aan Pompeji en zou de Nederlandse gids Jeanne zich bij ons voegen om nadere informatie te verstrekken over de opgravingen en geschiedenis van Pompeji. Door haar deskundige uitleg kon men een goed beeld vormen hoe deze stad er 2000 jaar geleden heeft uitgezien voor de uitbarsting van de Vesuvius en hoe de bevolking destijds leefde. Het was een zeer leerzame morgen en de meesten hebben volop genoten, in de middag werd een bezoek gebracht aan het centrum van Napels met haar imposante gebouwen en tot slot kon men kennis maken met de haven van Napels. 
Op de derde dag stond een bezoek aan het bloemeneiland Capri op het programma en om 8.30 uur vertrok de veerboot vanuit de haven van Sorrento naar het eiland Capri. Aangekomen in de haven van Manna Grande werden we met busjes vervoerd naar Anacapri waar ‘n bezichtiging op het programma stond van villa San Michele (tot 1949 bewoond door arts Axel Munthe) en vanuit deze tuin hadden we een prachtig uitzicht over de baai en de haven  en menig foto werd geknipt. Na deze bezichtiging werden we teruggebracht naar Manna Grande en eenieder kreeg de gelegenheid om z’n eigen programma te maken. Een aantal deelnemers maakten deze middag een rondtocht met de boot rond het eiland en kregen zo een indruk van het eiland. Tegen 17.00 uur ging de boot weer terug naar de vaste wal, met een voldaan gevoel keerden we terug naar het hotel.
De vierde dag (Koninginnedag) begon slecht want bij het verlaten van het hotel begon het licht te regenen en werd besloten om het programma aan te passen en eerst een bezoek te brengen aan een tuincentrum. Aangezien het steeds harder ging regenen werd het middagprogramma naar voren geschoven en het archeologisch museum van Napels werd bezocht,een zeer mooi museum een van de beste op gebied van de oude kunst. Na lunch ging de reis naar villa Wenner in Pellezano en we werden opgewacht door mevr. Scarpa en kregen een rondleiding door de villa en tuin. Het was jammer dat deze activiteit in het geheel tegenviel want de villa en tuin maakte een verwaarloosde indruk en het weer werkte deze dag ook niet mee!
Zondag 1 mei bleven we de hele dag in Sorrento en in de vroege morgen werd een bezoek gebracht aan Villa Tritone met tuin van Rita en Mariano Pane. De prachtige tuin was omringd door muren en ballustrades met prachtige doorkijken op de Middellandse Zee en hierin was een tuin aangelegd van palmen, cipressen, dennen. Na deze bezichtiging mochten we het 5 sterren hotel Vittoria bezichtigen en alhier stond de High Tea klaar en voor velen was dit een mooie gelegenheid om dit eens te mogen meemaken. Daarna had men een vrije middag en was er gelegenheid om Sorrento te verkennen en een terrasje te pikken.
Op de 6e vakantiedag maakten we een tour met de bus langs de kust van Amalfi. Het was een prachtige tocht met prachtige vergezichten en onderweg werd enkele malen gestopt zodat men de gelegenheid kreeg om foto’s te maken. Tegen de middag kwamen we aan in Revello waar we eerst de lunch gebruikten en  daarna werd een bezoek gebracht aan Villa Cimbrone en vanuit de tuin kon men genieten van spectaculaire vergezichten. Deze tuin bestond uit een mix van componenten, formele bloementuinen, een kunstmatige grot.
De voorlaatste vakantiedag stond een bezoek aan het eiland Ischea gepland en om 9.30 uur stond de veerboot klaar om ons naar het eiland te brengen en deze overtocht duurde ongeveer 1 uur. Als eerste werd een bezoek gebracht aan een kuuroord in Serrara Fontaine en in de middag bezochten we Villa La Mortella met haar valleituin in het plaatsje Forio. De tuin is aangelegd op meerdere niveaus en dankzij de ligging van het terrein, op een heuvel en in een vallei is deze tuin ook artistiek zeer geslaagd. Het geheel was een van de toptuinen van onze vakantie en zo kon men na een mooie dag met een voldaan gevoel  het vasteland van Italië weer opzoeken.
En zo was de laatste dag aangebroken en na het ontbijt namen we afscheid van ons hotel en zette koers richting Napels en stond de laatste activiteit op het programma een bezoek aan Palazzo Reale di Caserta met tuin. Gezien de drukte aldaar en de tijdsdruk hebben wij helaas geen indrukken kunnen opdoen van de Engelse tuin van 20 ha want om 14.00 uur moesten we ons inchecken voor de terugvlucht naar Brussel.
Tegen 18.30 uur landde het toestel op de luchthaven van Brussel en daarna werd de terugtocht aanvaard en tijdens de terugrit naar Venlo werden Annie en Elke (van de reiscommissie) door Riek Arts in de bloemetjes gezet voor hun goede zorgen de afgelopen jaren en kregen onder applaus als dank een cadeau aangeboden namens de deelnemers. Het was een mooie reis en een mooi land waar we met veel plezier op kunnen terugkijken!
Herman Stevens