Diversen

30-8-2011 opening van het seizoen

Opening seizoen in de tuin van Piet en Nies Peeten in Baarlo

Op 30 augustus jl. hebben ruim honderd leden en hun introducés genoten van een rondleiding in de tuin van Piet en Nies Peeten in Baarlo. De ontvangst door de familie met koffie of thee met een traktatie erbij was allerhartelijkst.

Als je de 1,25 hectare grote tuin bij binnenkomen overziet, bekruipt je het gevoel dat je naar een levend schilderij kijkt. Door de ruime opzet van een grasveld met grote hartvormige vijver en daarachter in een ruime ronde boog de beplanting van heesters en bomen kom je ogen tekort om alle details ‘even snel’ in je op te nemen. Heel wat bezoekers bleven dan ook verbluft staan kijken om de grote variatie aan beplanting te bewonderen. En dan had je nog maar een fractie van de tuin gezien!

Onder leiding van drie begeleiders, waaronder Piet Peeten zelf, werd de tuin bezocht. De route leidde de bezoekers door het tuingedeelte dat door de storm in 2008 volledig is verwoest en dat nu weer een echte, volledig op zichzelf staande tuin aan het worden is. Opvallende elementen in dit tuingedeelte zijn de colonnade, de geredde bomen van de storm, en de 8 verschillende appelrassen die als leibomen zijn aangeplant. Heel wat bezoekers meenden aan dit tuingedeelte de handen al vol te hebben… Dan hadden zij nog niet alles gezien!

Via een lang pad met een grote collectie van niet alledaagse struiken en rhododendrons wordt je naar de Engelse tuin geleid. Strak bijgehouden vormsnoei van beukenhaag, taxus en buxus met als kroon een dakplataan vormen hier de hoofdmoot. Binnen deze vormsnoei komt de beplanting tot zijn recht.

Na dit tuingedeelte kom je in een deel dat achter de vijver ligt. Hier is tussen de gevarieerde beplanting van bodembedekkers, vaste planten, bomen en struiken een beek aangelegd op een van de ‘ruggen’ achter de vijver. Via een pad dat langs en over de beek leidt, kom je bij de brug over de vijver. Hier eindigde de toer door de tuin en konden de bezoekers bijkomen van alle indrukken die deze tuin bij  je achterlaat.

Bij het bekijken van de tuin ter voorbereiding van de rondleiding vertelde Piet dat de tuin heel graag  wordt gebruikt voor het maken van bruidsfoto’s en rapportages voor tuinbladen in binnen- en buitenland. Dat wordt volledig duidelijk als je dit ‘schilderij’ bekijkt. Iedereen kan in deze tuin een hoekje naar zijn gading vinden om vereeuwigd te worden of een struik of boom bewonderen die verder niemand heeft…

Piet en Nies, hartelijk bedankt voor jullie gastvrijheid en de complimenten over de prachtig bijgehouden tuin!