Diversen

29-3-2012 lezing Rinus Manders over Rhododendrons

Lezing Rhododendron: de aristocraat onder de groenblijvers.

 

Rinus Manders, bestuurslid van de Nederlandse Rhododendron Vereniging, hield tijdens de goed bezochte lezingavond op 29 maart in Zalzershaof een interessante lezing over deze schitterende planten.

Van Rhododendrons zijn circa duizend species (wilde soorten) bekend en meer dan tienduizend hybriden. Er zijn Rhododendrons die bladverliezend zijn. De bladgrootte varieert van heel groot tot heel klein en bij sommige is aan de onderkant van het blad indementum aanwezig. Dit is een bruine tot zelfs rode viltlaag aan de onderkant van het blad. Dit indementum speelt een belangrijke rol bij de weerstand tegen lage temperaturen.

Uitgebreid werd ingegaan op de kleur en kleurvarianten, de wel en niet geurende Rhododendrons en de afmetingen en groeivormen.

Dat we te maken hadden met een groot kenner van Rhododendrons bleek wel uit de vele kneepjes die verteld werden bij onderwerpen als groeiplaatsen, grondsoort, het verplanten, het snoeien en renoveren en het schoffelen en mulchen onder de planten.

Zeer interessant was het onderdeel vermeerderen. Het zaaien is zeer specialistisch werk. Van zaaien tot bloeiende plant duurt circa vijf jaar.

Veel vragen werden gesteld over het gezond houden van de planten. In het bijzonder over de bestrijding van de larven van de taxuskever, taksterfte, wortelrot door twee verschillende Phytophthora-soorten en bloemknopsterfte.

Na de pauze werden een diareportage getoond van Engelse tuinen in de herfst. Hierin werd de schoonheid van Rhododendrons in combinaties met andere bomen en heesters in herfsttooi uitstekend in beeld gebracht.

meer
Rinus Manders
Rinus Manders
Rinus Manders
Rinus Manders
Rinus Manders
 

Ga naar de foto's om een sfeerimpressie te krijgen:

Foto's lezing Rinus Manders

20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen
18
Jul
mijn huis en tuin dieren