Open Tuinendag Grashoek, Koningslust, Maasbree 23-6-2013

In de derde Groenwijzer van dit jaar zijn alle tuinen beschreven die we dit jaar op de Open Tuinendag kunnen gaan bezichtigen in de regio Grashoek, Koningslust, Maasbree.

Ook dit jaar heeft de Open Tuinencie. heeft weer een keur aan tuinen gevonden die zeer de moeite waard zijn om te gaan bezichtigen.

Omdat deze dag alleen voor Groei&Bloei-leden, zullen we deze tuinen niet op onze site worden vermeld. U moet dus echt de Groenwijzer er op naslaan die onze leden inmiddels hebben ontvangen.

Of de Heuchera's nog bloeien op de Open Tuinendag?

Tuin 1: fam. Van Dijck in Maasbree

Dit is een echte liefhebberstuin. Je ziet dat deze liefhebbers samen veel tuinen bezocht hebben. Veel tuinstijl-onderdelen zijn in hun tuin vertegenwoordigd zoals borders met vaste planten omrand met Buxushaagjes. Vormplanten tegen muren en over rozenbogen, vaak gecombineerd met Clematis. De meest vreemdsoortige planten groeien en bloeien er. En als ze al niet helemaal winterhard zijn, overwinteren ze in de kas om in het voorjaar weer in pot of in de volle grond hun pracht te tonen. Er wordt getuinierd met 'groene vingers' en passie. Hij maakt niet alleen veel dingen zelf, maar zijn passie is ook het kweken van veel bijzondere planten en het creëren van diverse plantvormen.

Voor een impressie van deze dag, klik hier voor foto's van de voorbeschouwing en van de dag zelf.

Tuin 2 (Maasbree)

In deze landschappelijke tuin met glooiende  gazons en ronde vormen vind je veel bijzondere coniferen. Ook loofhout en vaste planten zijn goed vertegenwoordigd. Als bijzonder onderdeel is er een zwemvijver met helophytenfilter die het water op een natuurlijke wijze zuivert en helder houdt. Dat ze hier van de goede dingen in het leven houden is te zien aan de hottub en het gezellige terras. Voor een goed tuinadvies ben je hier op het goede adres.

Tuin 3 (Maasbree)

De vrouw des huizes is beeldend kunstenares en dat is goed te zien in deze beeldentuin. Manshoge figuren, fijnzinnige beeldjes en leuke ornamenten zijn talrijk vertegenwoordigd. De tuin heeft een dienende taak en is kleurrijk. Hij is glooiend aangelegd met verrassende elementen. Hoge, strak geschoren hagen dienen als coulissen. Het is een wonderlijke combinatie waarbij het hoge, centraal gelegen terras, je de wolken nabij weet en heerlijk kunt mijmeren.

Tuin 4 (Koningslust)

De tuin waar de vrouw des huizes het voor het zeggen heeft is een verzameling van bijzondere planten en bomen die niet alleen mooi mogen zijn maar ook een aanvullende taak hebben bij de andere hobby van haar, het bloemschikken. Je vind hier planten met bijzondere bladeren en bladkleuren, groeiwijze, vruchtvormen en bloesempracht. Kippen zijn vorstelijk opgesloten in hun eigen paleisje en ook hij kan er zich uitleven in een eigen onderkomen als motorliefhebber. Een tuin waar je lang in kunt toeven en telkens verrast wordt met nieuwe ontdekkingen.

Tuin 5 (Grashoek)

Een grote tuin met diverse elementen. Een strak aangelegde tuin bij het huis voorzien van terras en vijver in een leuke combinatie. Een tuinhuis met een dak dat bedekt is met een granulaat-groeimilieu met verrassende planten. En of dat niet alles is! Hij heeft ook een hobby: Holland Dexter koeien. Geen koe of er zit een vlekje aan, maar aan deze dames is geen vlekje te vinden. Kom zelf maar kijken.

Hier vindt u ook een natuurlijke vegetatie volgens het HEEM procèdé. Dit is een centrum voor inheemse kruiden en de realisatie van actieve natuurontwikkeling. In de volksmond noemen ze deze vegetatie “drek” maar de Orchis, de koningin van de bloemen, toont hier zijn bloemenpracht. Een heel apart beheer van deze vegetatie met een verbluffend resultaat in de biodiversiteit. Het vraagt inzicht en geduld. Als fanatiek IVN-er weet er (bijna) alles van!

Tuin 6 (Grashoek)

Ruim aangelegde vaste plantenborders omzomen de zwemvijver. Echt een tuin op het platte land bij Opa en Oma. Je vind er huisdieren zoals kippen, konijnen en schapen. Het is een veilige tuin voor de kleinkinderen. Door het gebruik van allerlei Erica’s is deze tuin ook ’s winters interessant en kleurrijk. Het weggetje is smal en het lijkt of het dood loopt maar op het eind wordt u verrast met een uitnodigende tuin.

Tuin 7 (Grashoek)

Deze boerderijtuin herbergt alles wat je wenst aan te treffen in een tuin zoals appels en peren, kersen en pruimen, bessen en frambozen. Rozenbogen nodigen je uit om verder te komen want er zijn veel zitgelegenheden in deze tuin. Eigen gemaakte tuinmeubels van “botenhout” zijn zwaar en toch verrassend comfortabel. De boerderij met zijn kleurrijke zonneschermen nodigen u uit. Laat u verrassen.!