Open Tuinendag Tegelen – Steyl – Belfeld – Baarlo

Op zondag 22 juni van dit jaar organiseerde onze afdeling speciaal voor onze leden weer de jaarlijkse Open Tuinendag. Dit jaar voor het eerst als afsluiting van de Nationale Tuinenweek. Hier alvast een korte impressie van alle liefhebberstuinen die mee deden dit jaar in de regio Tegelen – Steyl – Belfeld – Baarlo.

Tuin 1: fam. Bruijnen Baarlo

U vindt in deze tuin geen woonhuis, maar wel een schuilhut met tuinhuis. Deze tuinliefhebbers wonen elders in Baarlo. Zij zijn gastvrij en stonden een ieder graag te woord. Het zijn echte liefhebbers en plantverzamelaars. Neem ze bij de hand en laat u rondleiden.

De tuin is naar eigen inzicht ontworpen met een grote vijver en met veel passie ingericht. Het is een landschappelijke tuin waar je tot rust komt. U vindt er bijzondere planten. Groots opgezet en verrukkelijk om te relaxen. Klik hier voor de foto's van deze dag.

Tuin 2: fam. Peeten Baarlo

In deze tuin is het goed toeven. Deze gigantische tuin herbergt een schat aan planten. Niet alleen om naar te kijken maar ook om van te eten. Ook zijn er kippen en andere gevleugelde vrienden.

Dit parkachtige tuinlandschap herbergt een grote vijver met brug en een bekoorlijke oeverbeplanting. Nabij het huis ligt nog een vijver met klaterende stroompjes en bijzondere Acer palmatum soorten en dwergconiferen. De fruittuin ligt hier achter om vervolgens in een bos te komen met Engelse tuin.

In deze tuin worden uw zinnen geur en kleur geprikkeld. Bodembedekkers en schaduwplanten in verschillende soorten o.a. Tiarella.

Klik hier voor een foto-impressie van deze tuin.

Tuin 3: kloostertuin Steyl

Rechts naast de potterij is een groene poort die naar de grotten gaat en de potjesvijver. Schuin tegenover is ook een groene poort die naar het park gaat. Beide zijn open.

Dit kloosterdorp gesticht door Pater Janssen SVD uit het Duitse Goch in 1875, gevlucht tijdens de  Duitse KULTURKAMPF onder het bewind van Otto von Bismarck, met het doel jonge mannen en vrouwen op te leiden en vervolgens uit te zenden over de hele wereld om het geloof te verkondigen, heeft natuurlijk ook een heimat en dat werd Steyl. Deze kloostertuin is een tuin van meditatie en vroom gebed. Het is een tuin die landschappelijk is aangelegd met veel wandelpaden, bosschages en stille momenten.

In de tuin is een grot gemaakt van “misbaksels” zoal ze in Tegelen de verglaasde stenen noemden die te hard gebakken waren. Deze grot is toegankelijk.

Bij deze tuin is ook de drukkerij gelegen. Momenteel Nationaal Industrieel Erfgoed  Nederland en beheert door een stichting. Indertijd de drukkerij van missieblaadjes en ander RK Katholiek propagandamateriaal tijdens het Rijke Roomse Leven. Mensen die van techniek houden kunnen hier hun hart ophalen. De entree is € 2,50. De stoommachines staan alleen onder stoom bij speciale gelegenheden. Klik hier voor enkele foto's van deze kloostertuin.

Tuin 4: Wim Hillekens Tegelen

Een pareltje. Dit is een tuin met een uitgelezen sortiment dat zodanig is gerangschikt en gegroepeerd dat er het hele jaar wel wat te beleven is. Bijzonder was de belichting van bijzondere planten. En wat veel bezoekers zich afvroegen; is dit niet een zeer bewerkelijke tuin?? Zouden wij dit ook wel kunnen realiseren als liefhebbers!! Het deskundig antwoord van de tuineigenaar Wim Hillekens en zijn vriendin Annemarie daarop klonk menigeen bevredigend in hun oren.

Een vijvertje met waterloop suggereert een vredig geheel en het afdak van de stalling is voorzien van een vakkundige dak begroeiing. Er stond een ladder bij om het te bekijken.

Klik hier voor de foto's van deze bijzondere tuin.

Tuin 5: fam. Heemskerk Tegelen

Deze galerie verzamelt niet alleen kunstwerken. De kunstenaar maakt ook kunst met gerecycled materiaal. Hij toont kunst. Hij groepeert kunstenaars en in zijn smaakvol ingerichte tuin kan hij dit permanent opstellen en te koop aanbieden.

Een tuin die ontworpen is met het doel dit ook mogelijk te maken. Veel paden en heggetjes en knusse hoekjes. Een man die van mooie vormen houdt. Een beeldentuin in de meest brede  zin van het woord die toch rustig aandoet. Een tuin om van te genieten. Klik hier voor de foto's.

Tuin 6: fam. Houben Steyl

Een smaakvol en knus ontworpen tuin met verrassende plekjes en opgestelde kunst. Deze kunst is niet te koop maar al dit moois en haar planten zijn wel te bewonderen. Ga eens even zitten en bekijk een en ander. Hoe langer u rondkijkt hoe meer u ontdekt.

De eigenaresse is niet alleen een duizendpoot. Zij bood een luisterend oor en beantwoorde graag al de vragen. Klik hier voor foto's van haar tuin.

Tuin 7: Fam. Thijssen Belfeld

De vrouw des huizes heeft als hobby kunstknippen of in tuintermen; “topiary” genoemd. Zij geeft haar eigen vorm aan planten door snoei, knip en buigwerk. Haar man is techneut en zorgt ervoor dat hun huis energieneutraal op deze aardbol staat.

De tuin is klein met een vijvertje en een prachtig uitzicht op de Maas.

Zij onderhoudt nog een ½ hectare groot land waar zij allerlei vormen maakt: groot en klein in de volle grond en in kuipen, elders in Belfeld. Maar wat let u om uw terras met een van haar creaties te versieren met bijvoorbeeld een mooie spiraalvorm of etageplant. Pratende mensen zijn altijd te helpen. Klik hier voor foto's van deze tuin.

Ook zo nieuwsgierig?