Activiteiten & Actueel

8-daagse tuinenreis naar Zuid-Duitsland 4 t/m. 11-6-2014

Dag 1: Uitgezwaaid door lieve achterblijvers vertrokken we vanuit Venlo. Onze reisgids Will Christiaanse heette ons welkom en begon enthousiast te vertellen over wat ons te wachten stond.
In de loop van de morgen kwamen we aan bij de Palmengarten in Frankfurt. Hier veel kassen met exotische planten uit allerlei klimaatzones. Na de lunch reden we door naar Memmingen waar we een week zouden logeren in Hotel “Weisses Ross”. De ontvangst in dit familiehotel was allervriendelijkst.


Dag 2 stond in `t teken van Schloss Nymphenburg in München met z`n park en botanische tuin en de Sichtungsgarten in Freising. `t Slot lag er prachtig bij en natuurlijk kregen we de historie van `t kasteel en z`n eigenaar te horen. De invloed van de Romantiek werd duidelijk gekenmerkt door de fontein, de 2 nimfen en de folly met haar mooie Maleisische blauwe tegels.
Vervolgens konden we doorsteken naar de Botanischer Garten met de kassen vol bijzondere tropische planten. Slingerend door paden met fraaie pioenen kwamen we bij `t paviljoen voor de lunch. Daarna naar  e rotstuin met geweldig veel bloeiende planten op een heuvel. Prachtig uitzicht op `n grote vijver en bosrijk gebied.
Als derde tuin bezochten we de Sichtungsgarten Weihenstephan in Freising. Hier kon Will ons allerlei tips geven over de inrichting van borders. Na genoten te hebben van de overvloedige kleurenpracht reden we met een voldaan gevoel terug naar `t hotel. De dag eindigde met `n wandeling door `t oude Memmingen.


Dag 3 reden we naar Bregenz om daar per boot over te steken naar Mainau. Wat ons daar wachtte overtrof alle verwachtingen! Een geweldig arboretum met allerlei exoten, `n prachtige rozentuin, terrassen met bloemen en dierfiguren, kassen met palmen en vlinders.
En tenslotte konden we even een blik werpen in het slot en de slotkerk van graaf Bernadotte.


Dag 4 werd Will 54! Al bij `t ontbijt werd hij toegezongen en volgde de felicitaties. Die dag brachten we eerst een bezoek aan de vroegere zomerresidentie van keizer Wilhelm 1 'Wilhelma' in Stuttgart. Daar aangekomen werden we eerst getracteerd door Will. `t Park was voor ons een openbaring wat betreft de combinatie van bloemen/planten en dieren en dat alles heel natuurlijk aangelegd met veel hoogteverschil. Prachtige kassen met mooi smeedwerk lieten ons allerlei exoten zien. Tot slot bezochten we het Killesberg Park met uitkijktoren en uitgestrekte weiden. Tijdens `t diner werd Will een cadeautje aangeboden namens de groep; altijd weer `n mooi moment van waardering.


Dag 5 ging de bustocht naar de Rheinfall, beter bekend als de waterval van Schaffhausen. Van bovenaf was `t erg indrukwekkend om de brede waterstroom naar beneden te zien vallen. De rest van deze warme dag werd besteed aan de 'Botanischer Garten' van de universiteit in Zürich. Een enorme tuin van 53.000 m² met een grote verscheidenheid aan bloemen. We wandelden langs kleurrijke borders, grote heuvelachtige vlakten, vijvers en door ronde kassen met planten uit alle werelddelen.


Dag 6 zagen we al van verre `t sprookjeskasteel van Neuschwannstein opdoemen, maar `t zou nog lang duren eer we voor de poort stonden door `n lange rij wachtenden op de shuttlebus naar boven en dan nog een flinke klim over een mooie slingerweg. Eenmaal binnen hoorden we alles over dit kasteel. We bewonderden de prachtige schilderingen en versieringen in de kamers en zagen hoe Ludwig z`n sprookjeswereld creëerde. Zelfs `n grot ontbrak niet. De keuken in de kelder was heel bijzonder. De rest van de dag werd vrij besteed aan de leuke plaats Füssen met z`n kasteel, barokke kerk en veel muurschilderingen. Ook de pelgrimskerk in rococo was een bezoek waard. De dag eindigde met een avondwandeling, waarbij Will uitgebreid uitleg gaf over snoeien. (Hij kan `t niet laten!).


Dag 7 begon met de Staudengartnerei Illertissen. De reeds genoteerde lievelingsplantjes werden gezocht en meestal gevonden. En dan maar hopen dat alles mee kan in de bus! Op naar Tübingen voor de lunch. Wat een mooie oude stad met veel water en bloemen! Ook de botanische tuin bij de universiteit mag er zijn! We keken onze ogen uit in de moderne kassen en waanden ons in andere werelddelen. De terugweg door de Schwaebische Alb was mooi en afwisselend.Dag 8 wilden we Will speciaal bedanken door een ereboog te vormen van `t hotel naar de bus. Gearmd met mevrouw Mooren kwam Will naar buiten. Spontaan veranderde `t lied in: Zij mogen er zijn…! Als tussenstop brachten we een bezoek aan de Hermannshof in Weinheim. Een aparte tuin met schitterende combinaties! Omgeven door zeldzame bomen genoten we van de prachtige kleuren in deze heuvelachtige tuin. Een lust voor `t oog!

Tevreden en voldaan van alle indrukken werd de terugweg aanvaard. `t Was weer een geweldige tuinreis! Met dank aan alle organisatoren!

Henny Teeuwen