Noord-Limburg

25 april t/m 2 mei 2019. Meerdaagse cultuur en tuinenreis Sicilië


Dag 1 
25-04  Met 35 enthousiaste  tuinliefhebbers onder leiding van reisleider Will Christiaanse  (voor de 15e maal dit jaar)startte dit avontuur in Venlo, waar de transfer begon met een korte  busreis  naar de vluchthaven  in Düsseldorf.

Van Düsseldorf naar Catania met  Eurowings in 2.50 uur.

De meeste reizigers  kennen elkaar goed uit eerdere reizen en Groei en Bloei activiteiten.

Een minpuntje was,  dat 1 koffer Catania niet bereikte, wat voor de betrokkenen  heel vervelend was.

Dit is na veel gebel en onzekerheid de 3e dag alsnog op de plaats afgeleverd.

Onze bus, met  vaste chauffeur Giuseppe, stond al te wachten voor de vluchthaven om ons veilig over het eiland te transporteren.

Tijdens de transfer van de vluchthaven naar ons uitstekende hotel in Giardini Naxos  werd al

 kennis gemaakt met  de Siciliaanse omgeving aan de voet van de Etna .(waar de geur van de Pittosporum ons al heerlijk tegemoet kwam.

Waar na de incheck ons een goed Diner geserveerd werd.

Dag 2 
26-4 De 2e dag stond een bezoek aan de Etna op het programma. De Etna is met zijn 3229 meter duidelijk zichtbaar  op het  vulkanische  eiland. De reis naar de Etna liet ons duidelijk zien hoe vruchtbaar de omgeving was.

De bus eindigde op een grote parkeerplaats, van waaruit een kabelbaan ons op nog grotere hoogte bracht, op die hoogte lag nog sneeuw. De lunch werd ons geserveerd in Villa Trinita in Mascalucia aan de voet van de Etna. Hier konden we verrassend kennis maken met de traditionele  Siciliaanse keuken.

Dag 3 
27-4 Na het ontbijt stond Het Grieks, Romeins theater in Taormina op het programma, heel indrukwekkend om te zien waartoe de Grieken en daarna de Romeinen hun kennis op het gebied van bouwkunde toepasten  en  hoe goed het bewaard is gebleven.

Van cultuur naar de villa Casa Cuseni met zijn fantastische tuin. Door de  heerlijke aroma’s van de geurende citroen en sinaasappelbomen waanden we ons in het hof van Eden.

De openbare tuin van Florance Trevelyan werd als afsluiter bezocht.

Door de enorme kennis op het gebied van cultuur,  boom en plant van reisleider Will, werd onze kennis vergroot en op de proef gesteld. (overhoring). De geschiedenis over de eerste bewoners: de Feniciërs-Romeinen-Byzantijnen en Spanjaarden passeerde tijdens de busreizen de revue.

Dag 4 
28-4 Na ontbijt koffers inpakken en naar ons volgende hotel in Agrigento. De reis werd onderbroken met een bezoek aan  de tuin en kwekerij van San Giuliano in het gebied van Villasmundo. Deze tuin/kwekerij (vooral palmen) was een lust voor het oog en wederom een aroma van geuren die het helemaal afmaakte. Een irrigatie systeem uit de oude tijd, met kanaaltjes en sluisjes werkt hier al jaren prima, alhoewel water schaarste een groot probleem gaat worden voor de toekomst.  Na de lunch een bezoek aan de villa en tuinen Le Case Del Bivière van de familie Borghese.  Hier kregen we een rondleiding door de schoondochter van de Familie Borghese. De tuin was na verwaarlozing 60 jaar geleden, helemaal in oude luister hersteld.

Ongelooflijk wat een  vruchtbare grond van Sicilië doet met de bomen en planten.

Bijzondere bomen passeerden ons pad: Melia/Pater Nosterboom,  Arbutus unedo/aardbeienboom, Siliquyastrum/Judasboom,  Celba pentandra/Kapokboom, Ceratonia siliqua Linn / Johannes Broodboom,  Beaucannea/Olifantenpootboom, Colophospermum/Kamelenpootboom,  Eritrina-  koraalboom, enorme Ficussen, Agave’s en Cactussen.

Dag 5 
29-4 Deze dag bezochten wij de prachtige vallei van Tempels in Agrigento. Ongelooflijk dat we hier tempels aantroffen vanuit de 5e eeuw voor Chr. De tempel van Hera, de tempel Concordia  na het Parthenon in Athene misschien wel de best geconserveerde Griekse tempel ter wereld. En als afsluiter de overblijfselen van de Tempel van Zeus.

Na de tempel vallei bezochten wij nog de tuin Kolymbethra, ook hier weer citroen en sinaasappelbomen.  Wij vervolgen de reis naar ons laatste hotel in de stad Palermo.

Dag 6 
30-4 De ochtend kon ieder vrij invullen. Na de middag op pad door Palermo, naar Norman Palace met de prachtige Cappella Palatina waar de Romeinen hun  bouwkunst lieten zien. Te voet verder door de populaire lokale markt van Palermo.

Dag 7 
1-5 Met de bus naar de Kathedraal in Monreale, waar we allen bij binnenkomst  gescreend werden door metaal detectoren, om beschadiging van al dat mooie ingelegde mozaïek te voorkomen. Giuseppe bracht ons verder  met de Bus voor een  tussen bezoekje aan het 18e eeuwse park Villa Giulia, waarna wij de Botanische tuin in Palermo bezochten, waar we ons konden vergapen aan een tuin vol  verrassingen. Vooral de kassen met cactussen trokken de  nodige aandacht. Deze dag werd afgesloten met een stadswandeling naar ons hotel.

Dag 8 
2-5 Na een vorstelijk ontbijt uitchecken en met de bus retour naar Catania,waar we afscheid namen van onze chauffeur Giuseppe,  waaruit de terugvlucht startte naar Düsseldorf . De bus bracht ons weer op de afgesproken tijd naar ons startpunt in Venlo. Tijdens de terugreis werden allen bedankt die aan deze reis mee gewerkt hebben en tevens konden wensen kenbaar gemaakt worden voor eventuele nieuwe bestemming in 2020.

Een reis om nooit te vergeten. Chappeau 

Jos Wolters.