Noord-Limburg

25 november 2019 Bollen, knollen en wortelstokken Terugblik

 

Op 25 november 2019 trakteerde dhr. Harry Jans zo’n 50 belangstellenden op een boeiende lezing over gewassen met ondergrondse-, verdikte organen als bollen, knollen en wortelstokken.
Als gebruikelijk opende de voorzitter de bijeenkomst met een woord van welkom aan alle aanwezigen. Na een korte inleiding waarin dhr. Jans zich voorstelde startte een ruim anderhalf uur durende presentatie waarin de inleider, aan de hand van beelden uit de hele wereld, zijn kennis en ervaring over deze groep van planten deelden met het publiek.

Bij bol- en knolgewassen denken we al snel aan de alledaagse voorjaars- en zomerbloeiers zoals tulpen, narcissen, hyacinten, blauwe druifjes, dahlia’s e.d. Tijdens deze avond werd duidelijk dat deze groep slechts een fractie uitmaakt van het wereld brede sortiment. Via een schat aan foto’s liet hij zien hoe breed en diep het sortiment is. Daar waar afbeeldingen er aanleiding toe gaven ging de inleider in op aspecten als natuurlijke groeiplaats, zeldzaamheid, bescherming, inkoopprijzen, vermeerdering, standplaats, verzorging, ziektes, sierwaarde, bloeitijdstip, vorstgevoeligheid en woekeren. Zijn uitleg over het bestuiven van de Arisaema sikkokianum was wel heel bijzonder. Vrouwelijke bloemen worden bestoven door er water met opgelost stuifmeel in te gieten. Dat 2 huizige planten een slecht huwelijk hebben is bekend, maar dit is wel heel extreem. Opvallend was ook hoeveel van deze gewassen een voorkeur hebben voor een natte bodem. De regel dat planten met weinig verdampende, behaarde bladeren weinig water nodig hebben blijkt niet altijd te gelden.

Dhr. Jans had een goede interactie met de zaal en maakte regelmatig gebruik van aanvullende opmerkingen van de ervaringsdeskundigen in het publiek. Vooral de aanwezige rotsplantenkwekers werden volop betrokken in de presentatie.

Tijdens de pauze werden er bollen en knollen verloot.
Na afloop was er alle gelegenheid tot het stellen van vragen. Het was vooral de bemesting die tot discussie leidde. Een gewaardeerd advies, ook gezien vanuit het milieu, was tuinkali van DCM.

Het was een lezing waarin de inleider veel kennis overbracht baseerd op zijn eigen ervaring in binnen- en buitenland. Dit gold m.n. voor standplaats en klimaat. Dhr. Jans wees erop dat de door hem gebruikte namen in enkele gevallen niet meer voldeden aan de laatste aanpassingen. Niet zo vreemd met de vele veranderingen van afgelopen jaren.

Kijk ook op de website van dhr. Jans voor meer informatie.
Op de website treft u achtergrondinformatie aan over o.a. de biologie van deze planten.

Hieronder staan een aantal geslachtsnamen waarvan diverse soorten en variëteiten voorbij kwamen.

Plantenlijst:

Allium

Anemone

Anemonella

Arisaema

Calochortus

Cardiocrinum

Colcicum

Corydalis

Crocus

Cyclamen

Dicentra

Eranthis

Erythronium

Fritillaria

 

Galanthus

Gladiolus

Ipheion

Iris

Leucojum

Lilium

Muscari

Narcissus

Ornithogalum

Oxalis

Paris

Pleione

Podophyllum

Rhodohypoxis

Roscoea

Sanquinaria

Scolipus

Tecophidea

Trillium

Tulipa