Noord-Limburg

7 september 2019 bedrijfsbezoek Lakei Lottum


Het seizoen 2019-2020 is weer geopend. Dit jaar gingen we daarvoor, op zaterdagochtend 7 september 2019, naar Rozen- en seringenkwekerij Lakei in Lottum. Reeds eerder werd deze moderne kwekerij bezocht. Omdat het toen de seringen waren die centraal stonden ging het dit keer om de rozen.
Ruim 20 deelnemers werden, onder zonnige omstandigheden, gastvrij ontvangen met koffie en cake. Na een korte introductie door de voorzitter en dhr. van de Laak werden, per auto, een 3-tal velden bezocht. Daarna werd, terwijl het pijpenstelen regende, binnen afgesloten met een vragenrondje.
Het bedrijf is in 2002 ontstaan door het samenvoegen van 2 bedrijven n.l. die van Hans van de Laak en Emiel Keiren. De bedrijfsnaam Lakei is daarvan afgeleid.
Hun streven is specialiseren in rozen en seringen om zo tot de best mogelijke kwaliteit en het juiste sortiment te komen.  Globaal kun je stellen dat er struikrozen, potrozen en stamrozen worden gekweekt. De teeltduur bedraagt 2 of 3 jaar. Dit betekent voor de sortimentskeuze dat je ver vooruit moet kijken. Gezondheid, kleur, geur en de aantrekkelijkheid voor bijen zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. Het sortiment bestaat uit gepatenteerde rassen en licentievrije rassen. Veel rozen hebben een Duits ADR-predicaat of een Europees predicaat Excellence-Roses.
De kwekerij heeft een oppervlakte van 5 ha containerveld en 20 ha vollegrond. Met uitzondering van het kweken van onderstammen gebeurt de hele teelt in eigen beheer. Ze hebben 30 medewerkers. Praktisch alle producten worden in Pot afgezet. De afzet in Nederland en Duitsland gebeurt voor een groot deel in eigen beheer. Via groothandelaren gaan de producten over heel Europa en Rusland.
Tijdens het rondje langs de velden kregen we veel informatie over zaken als vermeerdering, bemesting, gewasbescherming, onkruidbestrijding en duurzaam ondernemen. Tussen de pas geoculeerde rozenplanten kregen we een demonstratie oculeren met uitleg over het verdere teeltverloop. Illustratiever kan het bijna niet.
Rozenbottels worden in Nederland gestratificeerd en gezaaid. De planten gaan vervolgens naar Hongarije om te sorteren en komen in het voorjaar terug om hier uit te planten en te oculeren.
Bodemmoeheid wordt veroorzaakt door aaltjes. Om die reden vindt er grondruil plaats met boeren (en de kerk). Daarnaast worden er na de teelt afrikaantjes gezaaid. Als deze voldoende lang staan en onkruidvrij worden gehouden zullen de aaltjes verhongeren waardoor de populatie van deze wormpjes voldoende wordt uitgedund.
Als je wildopslag afscheurt krijg minder nieuwe opslag dan als je deze takken afknipt.
Oculatiehout komt van eigen kwekerij. Ervaren oculeerders zetten gemiddeld 3000 ogen per dag. Bij droog en warm weer is de aanslag het beste
Stamrozen worden geënt op speciale onderstammen. Deze staan 1 jaar langer op het veld en vormen meerdere rechte takken. Hiervan wordt er een behouden om bovenin te oculeren. Hiervoor gebruikt men meerdere ogen per plant.
Jaarlijks worden er 240.000 struikrozen gekweekt. Deze worden in november machinaal gerooid door een loonwerker. Deze doet er 6 dagen over.
Arbeidsspreiding wordt bijvoorbeeld bereikt door gebruik te maken van de vriescel.Het was een leerzame ochtend die de deelnemers inzicht gaf in het kweken van rozen en in het verzorgen van rozen  zoals dat in de particuliere tuin toepasbaar is.

 Foto’s