Noord-Limburg

9 juni 2019 Open tuinendag


Hoe rustgevend is het buitengebied van Horst aan de Maas en Venray, de omgeving waar op 9 juni 2019 4 bewoners hun tuindeuren openzetten om leden van groei en bloei iets van hun passie voor tuinen te laten zien. Als je door de dorpjes rijdt of fietst verwacht je niet dat zich achter de huizen en groene afscheidingen zoveel tuinen bevinden die zijn ontworpen en aangelegd in harmonie met de natuurlijke omgeving. 
De 4 tuinen die op deze eerste pinksterdag hun poorten open zetten waren door hun variatie in stijl en grootte onvergelijkbaar.
De tuin van de familie Broers in Meerlo past door zijn landelijke uitstraling perfect in de omgeving. De hagen en bloeiende planten, in combinatie met groenten en fruit, doen al snel denken aan de  nostalgische tuin van vroeger. Deze uitstraling  wordt versterkt door de geur van met name het groot assortiment aan bloeiende rozen. Door het exposeren van schilderijen liet de eigenaresse zien hoe inspirerend een natuurlijke omgeving kan zijn. 

Compleet anders is de tuin van de familie v.d. Werken in Oirlo. De witte boerderij gaat naadloos over in een gigantisch ogende, goedverzorgde tuin met waterpartijen en kunstmatig aangelegde hoogteverschillen, omgeven door weilanden. Het is fijn om te zien hoe de eigenaren, vooral veel steenachtige, materialen hebben hergebruikt. Een heel mooie tuin, met mooie vergezichten, waarin oude bomen en struiken optimaal tot zijn recht komen.

De overige 2 tuinen laten zien hoe je een modern huis kunt combineren met een moderne functionele tuin.
De tuin van de familie Loenen in Leunen valt vooral op door zijn zwemvijver met Koi karpers. Vanuit een verhoogd terras achter het huis kijk je over een strakke gevarieerde tuin met gazons en gevarieerde borders. Achter in de tuin bevindt zich een jeu de bou-lesbaan en langs de zijkant ligt een moestuin die veel liefde uitstraalt. Het open achterland heeft een positieve invloed op deze evenwichtige tuin.

De vierde tuin van de familie Thijssen in Leunen is ook een voorbeeld van een nieuwbouwhuis met daarbij een perfect passende tuin. De voor- en achtertuin zijn volledig geïntegreerd waardoor het huis deel uitmaakt van de tuin. In de voortuin bevindt zich een oude beuk die is opgenomen in het tuinontwerp. Er is een goed een evenwicht tussen gras, bestrating en groen waarbij duidelijk rekening is gehouden met het winterbeeld. Een moderne waterpartij in de bestrating past perfect in de strakke tuin met strakke haagjes.

We denken dat we deze tuindag een geslaagde dag mogen noemen. Ongetwijfeld heeft het meekijken met andere liefhebbers weer stimulerend gewerkt om zelf aan de gang te gaan en te blijven. Het mooie weer was de slagroom op de taart. Marij Hermans, Wilma Thijssen en An Keunen bedankt voor de perfecte organisatie.

Foto’s