Noord-Limburg

Inmaken van groenten en fruit

Toen er nog geen vriezers en koelkasten waren, was inmaken dé methode om jaarrond groente en fruit te kunnen eten. Het leuke is, dat je zelf combinaties van groente of fruit kunt maken en naar eigen smaak kruiden kunt toevoegen. Augustus is bij uitstek de maand om dit te gaan doen.

Inmaken is niet moeilijk. Op het internet zijn volop recepten te vinden. De basis is zuur, zoetzuur of zoet. Azijn en suiker verlengen de houdbaarheid van je creatie tot wel 2 jaar. Je kunt het zo zuur of zoet maken als je zelf wilt. Als uitgangspunt voor het inmaken van groente, neem je een halve liter azijn, een halve liter water en 250 gram suiker. Aan die oplossing voeg je smaakmakers toe. In combinatie met groente wordt vaak laurier, dragon, mosterdzaak, tijm en oregano gebruikt. Maar je kunt het natuurlijk ook pittiger maken door pepers of chilipoeder toe te voegen. Oosterse combinatie kun je maken door kaneel, nootmuskaat en kruidnagel te gebruiken. Breng de oplossing aan de kook en giet dit over de groenten in een weckpot. Als je de groente wat zachter wilt, laat je ze kort (één minuut) meekoken. Bewaar de potten in een donkere, koele ruimte.

Van fruit kun je jams of gelei maken. Dat doe je door de vruchten schoon te maken, klein te snijden en te koken met suiker. 

Bron: Groei & Bloei Leidschendam-Voorburg