Noord-Limburg

14 juni 2023: Rondleiding door de tuin van Geert Ambrosius

Op 14 juni waren we, als groei & Bloei Noord-Limburg, te gast in de tuin van Geert Ambrosius in Meterik. In zijn welkomstwoord stelde hij zich uitgebreid voor en vertelde hij vol passie over zijn tuin en visie op tuinieren. Daarna kregen de 20 bezoekers alle tijd om de veelzijdige tuin en kas te bekijken. De bijeenkomst werd informeel afgesloten met koffie, thee en vlaai.

Als boerenzoon is Geert van huis uit altijd al bezig geweest met biologische landbouw, biologisch tuinieren en het inrichten van authentieke landschappen. Hij heeft een tuinbouw- en landschapsopleiding gedaan en werkte als docent o.a. aan de Middelbare Tuinbouwschool.
In 2020 verhuisden hij en zijn partner naar een boerderijtje in Meterik; een voormalig hoveniersbedrijf/tuincentrum met 5500 vierkante meter tuin. De tuin was door de vorige bewoner op een milieuvriendelijk manier  aangelegd. Geert heeft de oude stijl van de boerderij en de tuin in stand gehouden. Wel heeft hij er verschillende elementen aan toe gevoegd en het tot zijn eigen domein gemaakt. Zijn visie op tuingebied is duidelijk: het versterken van de biodiversiteit en het creëren van een gezond bodemleven. Er wordt niet geschoffeld en er komt bij hem geen bestrijdingsmiddel en kunstmest aan te pas.
Er is een moestuin met o.a. vergeten groenten en vele soorten hard en zacht fruit. Verder zijn er in het assortiment kaki, abrikozen, wilde perzik, nashipeer, verschillende soorten blauwe bessen en frambozen.

Persartikel over de tuin van Geert 

Foto's